Смъртта на иранката Масха Амини разтърси иранското общество. В резултат на

...
Смъртта на иранката Масха Амини разтърси иранското общество. В резултат на
Коментари Харесай

Протести в Иран заради смъртта на жена, задържана от нравствената полиция

Смъртта на иранката Масха Амини разтърси иранското общество. В резултат на ареста й за неспазване на строгите правила за носене на хиджаб тя е изпаднала в кома, само че малко по-късно лекарите оповестили гибелта й.

Тя бе арестувана тази седмица в столицата Техеран тъй като не е носила хиджаб и е на шериата, повеляващи дамите да покриват косата са и да носят дълги и необятни облекла. В обществените мрежи се появиха постове, че тя е била пребита в полицейската кола, съобщи Ройтерс.
...И малко кютек 19 септ 2022 | Уродлива политическа акция се организира пред очите на феновете и в случай че това не ви харесва, елементарно ще изключите...
Пазителите на реда отхвърлят тя да е била бита и настояват, че младата жена се е почувствала зле, до момента в който чакала с други арестувани дами, и е умряла, откакто сърцето й ненадейно е спряло.

Случаят повдигна въпроса за.

Погребението й в родния й град Сакез прерасна в протестна акция, оповестиха Би Би Си и Ройтерс. По време на церемонията, някои дами са почнали да смъкват хиджабите си в символ на митинг. В иранската столица през днешния ден хиляди протестиращи са се събрали към Техеранския университет, скандирайки: " Жени, живот, независимост! ", се вижда на видеа, качени в мрежата. 

Today, a 22-yr-old woman died in after being beaten on head by the regime’s “morality police ” for not “properly ” wearing her Hijab. Her name was Masha Amini.

Her crime was showing some hair. Let that sink in…
— Joyce Karam (@Joyce_Karam)
Бащата на младата жена съобщи пред прореформаторския уебсайт " Емтехад ", че щерка му не е имала здравословни проблеми. В Интернет към момента могат да се видят фрагменти на момичето, часове преди гибелта. 

Амини е от регион, обитаем най-вече с кюрди, а митингите там са били   разпръснати от полицията. Според кюрдска правозащитна организация над 30 души са били ранени. 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР